Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Μαρίκα Παπαγκίκα.

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια στο Staten Island της Νέας Υόρκης στην οδό Lily Pond 198* φεύγει από την ζωή  η Μαρίκα Κωνσταντίνα Παπαγκίκα, μια σπουδαία φωνή του ελληνικού τραγουδιού που εν ζωή δεν υπήρχε καμία αναφορά στο όνομα της τόσο στον ελληνικό όσο και στον αμερικάνικο τύπο καθώς το ρεπερτόριο της και τα μέρη που τραγουδούσε (καφέ αμάν, καφέ σαντάν) θεωρούνταν κακόφημα και εμπόδιζαν την καλή αποδοχή των Ελλήνων στην Αμερική. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πιστοποιητικό θανάτου της στην θέση του επαγγέλματος αναφέρει ''νοικοκυρά''.
Η Παπαγκίκα γεννήθηκε στην Κω την 1η Σεπτεμβρίου του 1890. Το πατρικό της όνομα πριν παντρευτεί ήταν Μαρία Κωνσταντίνα Κατσόρη. Την μητέρα της την έλεγαν Ανθούλα Μαντούκου και τον πατέρα της Αναστάσιο Κατσόρη.  Μετά από λίγα χρόνια το 1900  μετανάστευσε μόνη της ή με την οικογένειά της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου η Μαρίκα τραγουδά σε νυχτερινά κέντρα των ελληνικών αποικιών και μάλλον εκεί γνωρίζει τον σύζυγο της Κώστα (Gas) Παπαγκίκα που έπαιζε τσέμπαλο. Εκεί έρχεται και σε πρώτη επαφή με την δισκογραφία. Γύρω στο 1915 υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι η Παπαγκίκα εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια και βρίσκεται στην Νέα Υόρκη όπου παίζει μαζί με τον σύζυγο της σε διάφορα κέντρα διασκέδασης.  

Στα μέσα της δεκαετίας του 20' το ζεύγος Παπαγκίκα φαίνεται να επενδύει όλες τις οικονομίες από τις περιοδείες του και τις ηχογραφήσεις στην δημιουργία του πρώτο ''καφέ αμάν'' στην Νέα Υόρκη με το όνομα "Marika's". Το μαγαζί ήταν υπερυψωμένο μονώροφο που βρισκόταν στην 34η οδό ανάμεσα στην 7η και 8η Λεωφόρο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται και από την ποταπαγόρευση και το μαγαζί της Παπαγκίκα ήταν ένα παράνομο ποτοπωλείο.Η οικονομική κρίση του 1929 φαίνεται να διακόπτει την όποια ευμάρεια του ζεύγους που αναγκάζεται να κλείσει το καφέ αμάν. Στη συνέχεια η Μαρίκα Παπαγκίκα βιοπορίζεται μόνο από ηχογραφήσεις σε δισκογραφικές εταιρίες που και αυτές τις σταματάει το 1937. Από αφηγήσεις μουσικών που συνεργάστηκαν μαζί της βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπήρξε δυναμική, διεκδικητική και με φοβερό ταπεραμέντο, στοιχεία που την βοήθησαν να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη εποχή. 
Μέχρι στιγμής από συλλογές χαμένων δίσκων φαίνεται ότι έχει περάσει στην δισκογραφία γύρω στα 200 τραγούδια (ρεμπέτικα, παραδοσιακά, σμυρνέικα αλλά και κάποια του λεγόμενου ''ελαφρού'' ρεπερτορίου καθώς και οπερέτες) και συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς της εποχής. 

* Σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας την οδό της κατοικίας της Μαρίκας Παπαγκίκα στο Staten Island παρουσιάζεται ένα σπίτι προς πώληση με έτος κατασκευής το 1945. Οπότε ξέρουμε ότι το σπίτι της Μαρίκας στο Staten Island δεν υπάρχει καθώς η ίδια πέθανε το 1943.





Αρκετές πληροφορίες αντλήθηκαν από εδώ

Μερικά από τα κομμάτια που ερμήνευσε:

                                                               ''Σμυρνέικο μινόρε''
   


''Μήλο μου και μανταρίνη''
                                           

''Τα παιδιά της γειτονιάς σου''

''Γιαφ- Γιουφ''

''Ντουρου- Ντουρου''

''Μανακι μου''

''Τσανάκαλε''

''Μεσ' του Συγγρού τη φυλακή''
                                        

                                                               ''Αχ Γιατρέ''
                                           
''Ξεσκλαβωμένη φλογέρα''

''Όπου δεις δυο κυπαρίσσια''
                                          

                                                            ''Κρέμεται η καπότα''

                                                                               
                                                                           





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου