Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Κλεζμέρ - Klezmer


Τα klezmer είναι τραγούδια που ξεκίνησαν να παίζονταν κυρίως σε γάμους αλλά και σε διάφορες άλλες κοινωνικές τελετουργίες των διαφόρων εβραϊκών κοινοτήτων ανά την Ευρώπη. Μια klezmer μπάντα συνήθως αποτελείται από βιολιά, κόντρα μπάσο, κλαρινέτο και ακορντεόν. Στις μέρες μας η μουσική αυτή έχει καθιερωθεί να συνδέεται με εβραϊκούς παραδοσιακούς γάμους. 
Η ιστορία των klezmer μάλλον ξεκινάει από τον 18ο αιώνα όταν περιπλανώμενοι Ασκενάζι Εβραίοι μουσικοί καλούνταν να παίξουν σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις εβραικών κοινοτήτων. Οι μουσικοί καθώς και τα τραγούδια μιλούν μια συγκεκριμένη εβραϊκή διάλεκτο την Yiddish (γίντις) που μέχρι και την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στην Πολωνία, ήταν η μητρική γλώσσα περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στις μέρες μας υπάρχουν ακόμα κοινότητες που μιλούν Yiddish.
Στην μουσική των klezmer λογικό είναι να υπάρχουν και τραγούδια από άλλες μουσικές παραδόσεις ανά την Ευρώπη καθώς το διάσπαρτο ευρωπαικό εβραϊκό στοιχείο τις αφομοίωνε προσθέτοντας κάθε φορά τα δικά του ιδιαίτερα μουσικά χαρακτηριστικά. 

Μερικά χαρακτηριστικά κομμάτια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου