Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Πρώτη φορά αμεσοδημοκρατική θηλειά

Κατατέθηκε,… σου ‘πα, μου ’πες και πέντε μήνες λέξεων εντυπώσεων και ψέμματος. Πέντε μήνες σκληρής προσπάθειας ώστε τα όποια μέτρα –συμφωνία να βιδώσουν καλά στο μυαλό των υπηκόων ως αναγκαία, να κατακάτσει στις συνειδήσεις όλων ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, παλεύοντας με τα θηρία και κερδίζοντας όσα περισσότερα. Να πιστέψουν όλοι ότι η φανέλα ίδρωσε σε αντίθεση με τους προκατόχους της.

Και όντως η αλήθεια είναι ότι η μόνη διαφορά είναι στην φανέλα, με γραβάτα οι πρώην, χωρίς γραβάτα οι νυν. Κατά τ’ άλλα τα 8 δις φοροεισπρακτικά κυρίως μέτρα ωχριούν μπροστά στα περίπου 800 εκατομμύρια των προκατόχων τους. Οι αλληλοκατηγορίες βέβαια μεταξύ ΝΔ και Συριζανέλ είναι μόνο για τα προσχήματα ώστε να διατηρήσουν την πελατεία ευχαριστημένη, καθώς τα 800 εκατομμύρια ή τα 8 δις μέτρα δεν θα ήταν και δεν θα είναι τα τελευταία σε καμία περίπτωση.

Όπως και να εξελιχθεί το δημοψήφισμα η συμφωνία θα έρθει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα την πληρώσουν άπαντες, ψηφοφόροι και μη. Με το δημοψήφισμα πάνω σε ένα άκυρο ερώτημα που διαπραγματεύεται το υλικό του σχοινιού της αγχόνης η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφοροποιηθεί βάζοντας τους υπηκόους να διαλέξουν σχοινί λινάτσας ή μεταξιού. Διαβεβαιώνει δε ότι θα είναι εκεί σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα για να εκφράσει την κυρίαρχη βούληση του λαού, περνώντας την θηλειά στο λαιμό, με πολιτικό ήθος και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Άπαντες θα νοιώσουν ότι συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση. Προσερχόμενοι στις κάλπες ίσως κάποιοι να αντιληφθούν ένα δροσερό αεράκι που να μοιάζει με εκείνο που για πέντε μήνες ένιωθε ο Βαρουφάκης στο πρόσωπό του και για λίγο να νιώσουν ότι περπατάνε στις Βρυξέλες. Οι πεινασμένοι ίσως για πρώτη φορά να μπερδέψουν το άρωμα της τηγανητής πατάτας με αυτό από τα λαχανάκια Βρυξελλών. Όλοι θα μπορούν να φαντασιωθούν με τον τρόπο τους, ότι ανήκουν στην διαπραγματευτική ομάδα.

Το θέμα με το δημοψήφισμα είναι τόσο χυλός, ώστε δεν θα πρέπει να μείνουμε έκπληκτοι σε μια «υπαναχώρηση» των δανειστών σε μέτρα κοντά σε αυτά που προτείνει η κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο Βαρουφάκης ανέφερε ότι το δημοψήφισμα μένει ως έχει, αλλά το πρόταγμα από όχι θα πρέπει να μετατραπεί σε ναι. Το βέβαιο, λοιπόν, είναι ένα: ότι η απόφαση θα περάσει όντως από τους υπηκόους και θα είναι οδοστρωτήρας… Τα μιλήσανεεεε, τα συμφωνήσανε!

Ελευθερόκοκκος
Πηγή: Anarchy Press

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Στρόβιλος

Ένα, δύο, τρία αρχίζω....
Δεν μπορώ να σε βλέπω πια... Να γυρνάς από εδώ και εκεί ψάχνοντας ελπίδες και όνειρα.
Να κρεμιέσαι από στόματα βρώμικα και να τους χαρίζεις τον χώρο σου...
Να είσαι τέλειος μόνο για ποδοπάτημα...
Να είσαι πάντα στημένος στο ραντεβού, πάντα προδομένος 
αλλά έτοιμος να ξαναπαίξεις το παιχνίδι του θιγομένου, της υποταγής, 
αλλάζοντας χρώμα στα ρούχα για να καλύψεις την συνείδηση.
Αέναος κύκλος υποταγής, στρόβιλος συνειδήσεων και πλυντήριο ονείρων,
οι μέρες που μας προφέρουν οι άλλοι... η εξουσία.

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

ΑΛΗΤΕΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ…ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ

Τελικά ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Αυτός που το λέει ή ο άλλος που περιμένει να το ακούσει; Και πιο συγκεκριμένα: Κάποιος μαθαίνει από το σαλόνι του ότι οι δημοσιογράφοι τού σαλονιού του εκπαιδεύονται για να τα λένε καλύτερα, από διάφορους που ενδιαφέρονται για την καλύτερη ενημέρωσή μας και για την καλύτερη ποιότητα στην ζωή μας γενικότερα όπως το ΔΝΤ, αλλά και παλιότερα η Siemens.

Αυτός ο κάποιος μπορεί να εξοργιστεί, να τους βρίσει ή να πει ότι το ήξερε, αλλά θα του διαφύγει ότι αυτοί που τον ενημερώνουν για το γεγονός μπορεί να είναι πρωταγωνιστές σε αυτό. Επίσης σε μια αλλαγή της επικαιρότητας το προηγούμενο θέμα απλώς θα ξεχαστεί.

Νέο, φρέσκο αίμα στις οθόνες κύριοι και κυρίες… προλάβετε!!!

Όταν το θέαμα δίνει τον ρυθμό στην ζωή, τότε απλά το άτομο μετατρέπεται σε θεατή. Όταν το θέαμα αλλάξει απλά θα ξεχαστεί το προηγούμενο θέαμα και ούτω καθ’ εξής και το άτομο θα μένει εκεί θεατής, να ζητάει κι άλλο θέαμα και άλλο αίμα, περισσότερο πόνο, άλλη μια ελπίδα, ένα άδειο πουκάμισο…

Ελευθερόκοκκος
Πηγή:Anarcghy Press

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Το ένα μετά το άλλο τα αριστερά προεκλογικά προτάγματα πέφτουν υπό το πρόσχημα των απαιτήσεων των εταίρων. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της σχολικής χρονιάς που θα έρθει με τα δεκάδες χιλιάδες κενά σε προσωπικό που τα χρήματα δεν φτάνουν για συμπλήρωσή τους.

Σε αυτή την δύσκολη περίπτωση τα ηνία μαθαίνουμε ότι πρόκειται να τα αναλάβει ο στρατός. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Απλά το υπουργείου παιδείας και εκείνο της εθνικής άμυνας αποφάσισαν να συσφίξουν τις σχέσεις του. Πως θα γίνει αυτό; Εξετάζεται το ενδεχόμενο για την συμπλήρωση των κενών στα σχολεία από έλλειψη καθηγητών να προσλαμβάνονται φαντάροι που έχουν κάποιο πτυχίο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τού εκάστοτε σχολείου και έτσι να εκπληρώνουν την θητεία τους. Φαίνεται πως η κυβέρνηση συριζανέλ έχει βαλθεί να μας μορφώσει για τα καλά και μάλιστα με ήθος στρατιωτικό. Μετά την είδηση για την επανίδρυση της ΥΕΝΕΔ, ο στρατός ετοιμάζεται για εκπαιδευτική έφοδο και στα σχολεία!

Βέβαια σε αντίστοιχη περίπτωση, που Λοβέρδος σαν υπουργός παιδείας πέρυσι ,είχε προτείνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις κενών, να υπάρχουν εθελοντές άμισθοι δάσκαλοι και καθηγητές οι σημερινοί κυβερνώντες έσκισαν τα ιμάτια τους σε μια τέτοια προοπτική. Παρ’ όλα αυτά η μνήμη φαίνεται πως παίζει παράξενα παιχνίδια και το έργο φαίνεται πως θα επαναληφθεί, αυτή την φορά όμως από την ανάποδη και με στρατιωτική αισθητική.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε λοιπόν και όλα τα ίδια μένουν… Είτε αριστερή είτε δεξιά είναι η εξουσία ο στόχος είναι η υποταγή, ο εξευτελισμός και η κοροϊδία. Η μισθωτή όπως και η άμισθη σκλαβιά απορρέουν πλουσιοπάροχα είτε από αριστερά είτε από δεξιά.

Ελευθερόκοκκος

Πηγή:Anarchy Press

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Μπουκόφσκι : Zωή στο μισό κέλυφοςτο προφανές θα μας σκοτώσει,

το προφανές μας σκοτώνει

η τύχη μας εξαντλήθηκε

όπως πάντα ανασυντασσόμαστε

και περιμένουμε.

Δεν έχουμε ξεχάσει πώς να

Παλεύουμε

Αλλά η πολύχρονη μάχη μας έχει

Κουράσει.

το προφανές θα μας σκοτώσει,

μας έχει καταβροχθίσει κιόλας το

προφανές.

εμείς το επιτρέψαμε.

καλά να πάθουμε.

ένα χέρι κινείται στον

ουρανό.

Μια εμπορική αμαξοστοιχία περνάει μες την νύχτα.

Οι φράχτες είναι ξεχαρβαλωμένοι.

Η καρδιά μένει μονάχη.

Το προφανές θα μας σκοτώσει.

Περιμένουμε, στερημένοι από όνειρα.

________
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Ένα διαπραγματευτικό μνημόνιο είναι διαφορετικό από ένα σκέτο μνημόνιο!

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η βαλίτσα της λεγόμενης διαπραγμάτευσης; Σχεδόν τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την νυχτερινή μακροσκελής και δίγλωσση διάλεξη (μην πάει ο νους σας στο πονηρό, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα εννοώ..), όπου λίγο η πολύ ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε ένα επερχόμενο αριστερό μνημόνιο. Γάτα ο Βαρουφάκης, δεν φτάνει που μας φόρτωσε με αρκετά βαρύγδουπα και ακαταλαβίστικα μας πέταξε και το αγγλικό στο τέλος ώστε να ξεχάσουμε ότι καταλάβαμε.

Από τότε, λοιπόν, μέχρι σήμερα τι έχουμε; Ταξίδια πήγαινε έλα στις ευρώπες, γεύματα, χαιρετούρες, ζαλάδες από τα γαλλικά κρασιά που καμμιά φορά όξυναν τα πνεύματα. Τέσσερις μήνες για ένα μνημόνιο όπου το «καλό παιδί» ο Σαμαράς με τον Χαρδούβελη, απαρνούμενοι αμφότεροι τα πολλά ταξιδάκια και τις επαφές με τους ξενέρωτους ευρωπαίους θα το είχαν ξεπετάξει απλά με ένα mail!

Μέσα σε όλα αυτά οι ντούροι αριστεροί της πλατφόρμας ξέθαψαν την Παναρίτη! Δεν μπορεί, λένε, να είναι εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ επειδή αυτή είχε ψηφίσει μνημόνια, ήταν σύμβουλος του –φτου κακά– Παπανδρέου και είχε, λέει, πρωτοστατήσει στην αφαίμαξη του Περού, της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων και της Βενεζουέλας από το ΔΝΤ, συνεργαζόμενη με δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα. Οι αριστεροί σύντροφοι, λοιπόν, ξεσπάθωσαν κατά της Παναρίτη και είχαν όλο το δίκιο με το μέρος τους αλλά επιλεκτική μνήμη, καθώς η Παναρίτη ανήκει στην διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου οικονομικών από της 26 Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή από τότε που η «πρώτη φορά αριστερά» στρογγυλοκάθισε στην καρέκλα της εξουσίας. Αλλά μάλλον τότε για κάποιο λόγο δεν πείραζε και πολύ ή είχε μάθει και κρυβόταν για να μην την πάρουν χαμπάρι τα σαΐνια του Λαφαζάνη. Όπως αντιλαμβάνεται καθείς ο θίασος του Σύριζα δίνει ρέστα αθλιότητας, καθώς θέλει να κρύψει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν διαφορές εντός του αλλά ουσιαστικά δεν διαφέρει και από τους προκατόχους του.

Και γιατί όλα αυτά παρακαλώ (εκτός από τις βολτούλες, τα χαχα χουχα και τα ουάου για να περνάει όμορφα ο θίασος και το κοινό του); Μα για να πειστεί το πόπολο ότι γίνεται διαπραγμάτευση, γιατί ρε αδερφέ τουλάχιστον αυτοί κάτι κάνουν, κάτι λένε σε αυτούς του παλιοευρωπαίους, όχι σαν του άλλους (λέει το πόπολο)!

Να πειστεί και ο τελευταίος ότι γίνεται μάχη, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι δεν γίνεται αλλιώς και τελικώς να κερδίσει ο θίασος τού Σύριζα στα σημεία και να μείνει η εικόνα ότι τουλάχιστον έκανε ότι δεν έκαναν ποτέ οι προηγούμενοι του. Με αυτά και άλλα θα ξεχάσει και ο τελευταίος τις κόκκινες γραμμές και τελικά θα μπει στην γραμμή της αποδοχής ενός νέου μνημονίου. Και έτσι αθόρυβα και ο τελευταίος ξεχασμένος θα συνεχίσει να πληρώνει φόρο για το σπίτι του, θα συνεχίζει να χρυσοπληρώνει όλα τα βασικά αγαθά με υψηλότερους συντελεστές φορολογίας, θα συνεχίζει να μένει άνεργος κυνηγώντας πεντάμηνα και μετά να περιμένει πάνω από ένα χρόνο το παρ’ ολίγον 500αρι για πληρωμή. Και ο θίασος θα συνεχίσει να είναι εκεί δίνοντας «μάχη» στις ευρώπες…

Σουρεαλιστικό μεγαλείο μιλάμε! Οπότε στην αρχική ερώτηση: πόσο μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα της διαπραγμάτευσης; Εκτός από την προφανή απάντηση: όσο χρειαστεί– μπορεί να είναι και σουρεαλιστική: δηλαδή χρώματος μωβ!

Ελευθερόκοκκος


Πηγή: Anarchy Press

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Το… κόψιμο της Δύσης για την καταστροφή των αρχαιοτήτων της Ανατολής

Ένα από τα θέματα των ημερών στην διεθνή δημοσιογραφία είναι αυτό της κατάληψης της αρχαίας πόλης Παλμύρας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σε προηγούμενες καταλήψεις εδαφών, όπου βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Χάτρα και Νιμρούντ, το Ισλαμικό Κράτος θέλοντας να δείξει τις διαθέσεις του και να σοκάρει κατέστρεψε αγάλματα, γλυπτά κλπ, μάλιστα το Νιμρούντ το ισοπέδωσαν βάζοντας στην περίμετρο και στο εσωτερικό των ερειπίων της πόλης τόνους εκρηκτικών. Συμβολική κίνηση δύναμης που νοηματοδοτεί το σβήσιμο και το ξαναγράψιμο της ιστορίας, εννοείται, και πάλι από τους ισχυρούς.

Στον αντίποδα έχουμε τα κροκοδείλια δάκρυα για τις ισοπεδωμένες πόλεις, για τις λεηλατημένες αρχαιότητες, ακόμα και για τον κίνδυνο εξαφάνισης ενός πτηνού, ονόματι Ίβις του Ουάλντραπ (επιστημονική ονομασία: Geronticus eremita) που βρίσκονταν σε καταφύγιο κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Το Ισλαμικό Κράτος είναι η προσωποποίηση του τέλειου κακού που απειλεί ανθρώπους, κουλτούρα και ζώα.

Το κακό, όμως, είναι σώμα και αίμα των κυρίαρχων. Ταΐζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια με όπλα και χρήματα προερχόμενα από Αμερική, Ευρώπη και Ρωσία ώστε όλοι να έχουν καλύτερη θέση στο τραπέζι για το ξεζούμισμα των ανθρώπων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μέχρι που ήρθε η στιγμή οι βάρβαροι να εφεύρουν άλλους βαρβάρους και να κόπτονται για τα εγκλήματα που διαπράττουν. Όταν ο Καντάφι δεν τους έκανε απλά τον ισοπέδωσαν αεροπορικώς μέσα σε λίγες μέρες προκαλώντας εκατόμβες νεκρών, μα για την οργάνωση του ισλαμικού κράτος μια τέτοια επίθεση εναντίον του φαντάζει τρομερά δύσκολη για κάποιο λόγο…

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε από την ίδια την κυριαρχία ώστε να αναλάβει όλο το βάρος της βρώμικης δουλειάς, να φοβερίζει και να τρομοκρατεί, αποπροσανατολίζοντας και μετατρέποντας τον κακό σε καλό. Η στρέβλωση και η ανωμαλία είναι παραπάνω από εμφανείς!

Δεν ξεχνάμε ότι αυτοί που κόπτονται για την δράση του Ισλαμικού Κράτους εκτός από δημιουργοί του είναι και οι πρώτοι διδάξαντες στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, της φύσης, των ζώων και της κουλτούρας. Από την Γιουγκοσλαβία μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν και από την Λιβύη μέχρι την Αίγυπτο οι πολιτισμένοι καρχαρίες σκόρπισαν θάνατο, εξευτέλισαν και βασάνισαν, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν παρόμοια μνημεία του κάθε τόπου που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, χρυσοπουλώντας τα στις αγορές αρχαιοτήτων και τέχνης όλου του κόσμου. Λεηλάτησαν τις αρχαιότητες της Γιουγκοσλαβίας, πλιατσικολόγησαν τα μουσεία του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Και όλα αυτά στην πρόσφατη ιστορία, γιατί εάν ανατρέξουμε πιο πίσω τότε τα παραδείγματα λεηλασίας θα εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι οι ίδιοι που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνουν την φύση και τα ζώα, αλλά δήθεν κλαίνε για τον κίνδυνο του δύσμοιρου πτηνού που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών. Τέλος είναι οι ίδιοι η αιτία που το ανθρώπινο είδος κινδυνεύει να καταγραφεί ως μια μάστιγα για τον ίδιο τον πλανήτη.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που κοιμούνται με τα μάτια και το μυαλό ανοιχτό…

Ελευθερόκοκκος
Αρχική πηγή:Anarchy Press

Κατερίνα Γώγου

Καμιά φορά ανοίγει η πόρτα σιγά σιγά και μπαίνεις.
Φοράς κάτασπρο κουστούμι και λινά παπούτσια.
Σκύβεις βάζεις στοργικά στη χούφτα μου 72 φράγκα και φεύγεις.
Έχω μείνει στη θέση που με άφησες για να με ξαναβρείς.
Όμως πρέπει να έχει περάσει πολύς καιρός
γιατί τα νύχια μου μακρύνανε και οι φίλοι μου με φοβούνται. 
Κάθε μέρα μαγειρεύω πατάτες
έχω χάσει την φαντασία μου
κι όταν ακούω "Κατερίνα" τρομάζω.
Νομίζω ότι πρέπει να καταδώσω κάποιον.

Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον που λέγανε
πως είσαι εσύ. Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες,
γιατί γράψανε ότι σου ρίξανε στα πόδια.
Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο Στόχος
το νου σου ε;