Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Ένα άλλο ολοκαύτωμα: Ποράιμος -Porrajmos

Μια παλαιότερη ανάρτηση

Στις 15 Νοεμβρίου το 1943 ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ διατάσσει να μεταφέρονται όλοι οι Τσιγγάνοι σε στρατόπεδα εξόντωσης. Με αυτό τον τρόπο τους κατατάσσει αυτόματα σε κοινωνικά μιάσματα που δεν συνάδουν με τις αρχές και το ήθος της Αρίας φυλής. 
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το ανελέητο κυνηγητό Τσιγγάνων σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν ποτέ ρόδινα για αυτούς αφού λόγω της ιδιαίτερης ανυπότακτης ιδιοσυγκρασίας τους γίνονταν και γίνονται συνέχεια στόχος και αποδιοπομπαίος τράγος από την εκάστοτε κυριαρχία. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ήδη από το 1500 μ.χ μέχρι και το 1700 μ.χ οι Τσιγγάνοι διώκονται σε όλη την Ευρώπη. Διωγμοί, εξορίες, απαγχονισμοί, πυρπολήσεις, καθώς και δουλεία (που κράτησε τυπικά μέχρι το τέλος 19ου αιώνα στην Ρουμανία) συνθέτουν ένα ανατριχιαστικό μοτίβο στο μωσαϊκό της Τσιγγάνικης ιστορίας. Στα χρόνια του Ά παγκοσμίου πολέμου οι Τσιγγάνοι  ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο σε πολλές χώρες όπου τους επιβάλλονται διάφορα εμπόδια που δυσκόλευαν την καθημερινή τους ζωή καθώς και περιορισμός στις μετακινήσεις. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και την περίοδο του μεσοπολέμου.

 Το αποκορύφωμα των διώξεων είναι σίγουρα η περίοδο 1933-1945 με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία.Ο πρώτος νόμος που στόχευε τους Τσιγγάνους στην Γερμανία υπήρχε από την 16 Ιουλίου 1926 "ο νόμος για την καταπολέμηση των Τσιγγάνων, των νομάδων και των φυγόπονων''. Με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο δύσκολα για όλες τις μειονότητες. Οι Ναζί με διάφορα μέτρα όπως η στείρωση προσπαθούν σιγά σιγά να αφανίσουν αυτή την φυλή αρχικά από την Γερμανία και αργότερα ανά την υφήλιο. Έτσι λοιπόν στις 5 Σεπτεμβρίου του 1935 στο συνέδριο των Ναζί στην Νυρεμβέργη παρουσιάζεται ο νόμος για την προστασία του γερμανικού αίματος και της γερμανικής τιμής. Από εκεί και μετά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για Εβραίους, Τσιγγάνους και ομοφυλόφυλους. Το κυνήγι ήταν ανελέητο. Οι Τσιγγάνοι Φυλακίστηκαν, δούλεψαν μέχρι θανάτου σε καταναγκαστικά έργα σε εταιρίες όπως η Siemens, Daimler-Benz, AEG, Henkel, Messerschmitt, BMW, Volkswagen, IG Farben, χρησιμοποιήθηκαν ως ζωντανά πειράματα σε ιατρικά εργαστήρια και εν τέλει εξοντώθηκαν μαζικά σε θαλάμους αερίων. 

 Η γενοκτονία των Τσιγγάνων που συντελέστηκε στην περίοδο του Β' παγκοσμίου πολέμου από τους Ναζί αφάνισε  από 500.000 μέχρι 1,5 εκατομμύριο Τσιγγάνους, νούμερο που αντιστοιχεί στο 70% του τσιγγάνικου πληθυσμού στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

υγ. Στις μέρες μας υπάρχει έντονη στοχοποίηση από το κράτος αλλά και από μέρος της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό για το πως αντιμετωπίζει τους Τσιγγάνους το κράτος είναι ότι τους φορτώνει κακουργήματα ακόμα και για κλοπή μερικών σίδερων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου