Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Απολιθωμένα κοχύλια

Δύσκολα μπορεί κάποιος να προσδιορίσει τι είναι χρόνος. Μην μπερδεύεστε, δεν εννοώ τον χρόνο που έχουμε οριοθετήσει μεταξύ μας οι άνθρωποι για να συνεννοούμαστε, αλλά τον χρόνο ως ξεχωριστή διάσταση. Ο οριοθετημένος χρόνος δεν είναι άλλο παρά η φθορά.
Με τον τρόπο αυτό αλλιώς είναι εκατομμύρια χρόνια για τον άνθρωπο, αλλιώς για την Γη και αλλιώς για το σύμπαν.
Έτσι λοιπόν ερχόμαστε στο σήμερα στην περιοχή της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο κομμάτι μεταξύ του λόφου Τούρλες και του ποταμού Καλαμίτσι, όπου κατασκευάζεται ο περιμετρικός της πόλης. Οι μπουλντόζες στο πέρασμα τους ισοπεδώνουν παλαιοπαραλίες εκατομμυρίων ετών για την κατασκευή του δρόμου όπου θα οδηγεί στις νέες παραλίες του τώρα. Κάτω από τόνους ασφάλτου και τσιμέντου θα θαφτούν πολλά θαυμαστά απολιθωμένα κοχύλια που αποτελούν χρονικά στιγμιότυπα εκατομμυρίων ετών.
Ο ελλαδικός χώρος 5.000.000 χρόνια πρίν

Βέβαια όλα τα παραπάνω θα ενδιέφεραν αυτούς που αποφάσισαν να φτιαχτεί ο δρόμος εάν δίπλα από τα απολιθωμένα κοχύλια βρισκόντουσαν ξαπλώστρες, φουσκωτά και φρέντο καπουτσίνο ικανοποιώντας έτσι την κιτς αισθητική καθώς και την ανάγκη για περισσότερη κονόμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, οπότε αυτά τα χρονικά στιγμιότυπα θα θαφτούν από την εταιρία του Μπόμπολα για να κατασκευαστεί ο δρόμος που θα οδηγεί στην τωρινή θάλασσα με τις ατέλειωτες ξαπλώστρες, την καταπάτηση και την βλαχογκλαμουριά. Βλέπεται το μπετόν και το πλαστικό χαρακτηρίζουν γεωλογικά την εποχή μας. Εάν καταφέρουν και υπάρχουν αρχαιολόγοι μετά από εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη θα μπορούν να χρονολογήσουν γεωλογικά την εποχή μας από τα ευρήματα πλαστικού και μπετού. Αυτή είναι η αισθητική μας.

Τρία αποσπάσματα από την παλαιοπαραλία πριν περάσει ο δρόμος:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου